петак, 3. јануар 2020.

ОСВОЈИЛИ СВЕТ ЗЛАТОМ И КРВЉУ


Генерал Роман Фјодорович барон фон Унгерн-Штернберг једна од легендарних личности и крупна фигура руске беле контрареволуције. Потиче из породице прибалтичких Немаца из редова племства Тевтонских витезова. Георгијевским орденом одликован је четири пута. По отпочињању фебруарске револуције један је од ретких поданика руске Круне који је одбио да призна команду привремене владе Керенског.
До своје смрти веровао је да је Михаил Александрович Романов жив и заклињао је своју војску на верност њему као императору у чију корист је абдицирао господар Николај II. Пред ревоволуционарном руљом која је преузела команду у војсци одлази на далеки исток код свог пријатеља Атамана Семјонова и тамо са 16 људи формира контрареволуционарну војску чије језгро чине забајкалски козаци и бивши царски службеници... Успешном дипломатијом и организацијом власти ствара ударну силу, Азијску коњичку дивизију која је на почетку бројала 16000 бораца да би потом нарасла на 25000. Васпоставио је централизовану монархистичку структуру власти коју је прилагодио специфичним условима у којима се налазио.
Застава његове Азијске коњичке дивизије имала је на златном пољу изображену икону нерукотвореног образа Христовог са натписом С НАМИ БОГ цркв. слов. словима и вензел Михаил I са друге стране и царским орловима у угловима. Остао је до краја доследан и лојалан монархиста и оштро је прекоревао све оне борце за белу идеју и црквене клирике који су се одрекли Цара.
Познат је по лично скромном животу, избегавао је женско друштво сматрајући га извором неморала. Није пушио ни пио. Сваки неморал и раскалашност сурово је кажњавао. Звали су га Самодржац пустиње, крвави Барон, монголи су га сматрали изаслаником белог цара којег су сматрали белим Богом, а Унгерна су прозвали Бог рата.
Издан од официра из пратње, заробљен је приликом похода на Сибир и стрељан од бољшевичких бандита средином септембра месеца 1921. године у Иркутску.
У новије време је два пута поднесен захтев за његову рехабилитацију и оба пута власти Путинове Руске федерације су га одбиле уз образложење да лица попут Унгерна по закону РФ не подлежу рехабилитационом процесу.

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара