среда, 5. август 2020.

ЦАРОСТАВНИЧКО ХОДОЧАШЋЕ: ПУТЕМ ТАКОВСКОГ УСТАНКА

Милошев позив на устанак

Цароставци којима се придружио владика Акакије, ових дана походише таковске знаменитости везане за велики и славни Таковски устанак под вождем Милошем Великим, на Цвети 1815.

Тог осунчаног летњег јулско-августовског дана, обишли смо таковску цркву брвнару, уз њу, таковски камен и таковски грм, знаменита места из којих је никла нововековна српска кнежевина/краљевина.

Постоји предање да је на овом месту Свети Сава побо крст у знак победе православља над богумилском јереси. О томе говори и свети владика Николај Велимировић:

А на овим висинама су стопе Светога Саве. Он је ходио по овом крају, да просвећује српски народ чистом и светом вером Христовом, и да лучи правоверне од кривоверних. Предање нас учи, да је Свети Сава побо крст тамо у Такову, на оном месту где се сад налази малена, али знаменита црква дрвенара. Кад је у њој повратио и последње јеретике богумиле вери православној, он је ударио крст на том месту као знамење светиње и победе.“ Говор светог Николаја Жичког у Горњем Милановцу, 1937. године. 


Таковска црква брвнара, поред које је , по причешћу устаника, под вођством вожда Милоша, подигнут устанак

Таковска црква брвнара, поред које је , по причешћу устаника, под вођством вожда Милоша, подигнут Таковски устанак

Камен са кога је Милош позвао Србље на устанак. Камен темељац нововековне српске државе

Недалеко од цркве брвнаре распростире се велика живописна зараван са каменим спомеником којег је подигао краљ Милан 1887. на месту првобитног таковског храста под којим је вожд Милош окупио и заклео устаничку војску и одатле је повео у прве борбе за ослобођење Српства од Турака.



Уз наведене знаменитости, незаобилазан је и манастир Враћевшница, духовни центар Таковског устанка, са гробом бесмртног архимандрита - добошара Мелентија Павловића, потоњег првог нововековног негрчког митрополита Србина. 

Манастир Враћевшница у својој ризници храни и највећу устаничку светињу, ручни крст архимандрита Мелентија којим је он благословио устанак и заклео устанике на верност вожду Милошу.

Крст архимандрита Мелентија Павловића


Натпис на гробу Милошеве мајке баба Вишње у манастиру Враћевшници, наводи речи које је изговорио Милош Обреновић по неуспелом Првом устанку, када се већина устаничких вођа на челу са Карађорђем повукла у Аустрију.

Враћевшнички музеј поседује изузетно вредне експонате везане за кнежевско-краљевску династију Обреновића, који су самим чудом претекли велики погром и прогон свега обреновићевског после мајске револуције и стравичног регицида. Од којих се свакако истиче икона Мајке Божије Дворске (ОВДЕ).

Излет Таковском устанку, неизоставно подразумева и обилазак два музеја, горњомилановачки и таковски.

Музеј у Горњем Милановцу, у својој сталној поставци посвећеној Обреновићима изложена је плишана завеса из београдског Старог конака у коју су по ритуалном убиству умотана теле измасакрираног краљевског пара, краља Александра и краљице Драге. Када се боље загледа, на завеси се могу видети крваве флеке помазаника Божијег. Ово је свакако значајан историјски артефакт али и велика светиња.

Завеса из Старог конака у коју су умотана измасакрирана тела краљевског пара и тако бачена са балкона на земљу

Музеј у Такову, посвећен Другом српском устанку, поред разних експоната и слика, чува највећи комад легендарног првог таковског храста из 1815, пред чијом светињом и старином, попут мамвријског јерусалимског дуба, застаје дах. 

Таковско знаменито место оставило је на цароставце ходочаснике дубоки утисак, који сваког убеђеног национал-монархисту вуче поново к себи у походе.

Боже здравља, Цароставник ће учесталити овакве надахнујуће излете Таковским знаменостима, као допринос буђењу и јачању национал-монархистичке свести поробљене, уснуле и онемоћале Србадије. 

СЛАВА ТАКОВУ! ЗА БОГА И КРАЉА!




Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара