понедељак, 31. мај 2021.

СЕЋАЊЕ НА КОЧЕВЈЕ И ЛИЈЕНЦ

 


Поводом 76. годишњице трагичних догађаја из Кочевја и Лијенца, с пролећа 1945., подсећања ради, објављујемо опис ходочашћа овим великим националним светињама из 2018. у којима је уз БратствоРПАБ узео учешће и наш клуб Цароставник. 

Братство ревнитеља памјати антикомунистичке борбе и монархистички клуб Цароставник из Београда, предвођени преосвећеним епископом Акакијем Утешитељевским уприличило је посету Кочевју (Словенија) и Лијенцу (Аустрија), великим стратиштима српских и руских антикомунистчких бораца, до смрти верним заветима борбе за веру, цара/краља и отачаство.

ЛИЈЕНЦ

Парастос на Kosakenfriedhof (козачком гробљу) у Лијенцу

1. јун 1945. је дан када су Британци у аустријском градићу Лијенц, на превару разоружали руске антибољшевичке козачке војне формације, њих око 60.000 (са породицама) и извршили насилну репатриацију, предавши их тако на сигурну смрт црвеним демонима пакла Совјетске сатанократије. Многе од козака и чланова њихових породица Британци су убили на лицу места, док су неке жене са децом бацањем у набујалу реку Драву извршеле самоубиство, како би се избавиле депортације у пакао бољшевизма. Преварене козачке генерале и официрски кадар Енглези су предали Стаљину који их је после монтираног процеса зверски погубио 1947. године (детаљније ОВДЕ). На месту ове трагедије установљено је козачко гробље (Kosakenfriedhof) са спомен крстом, где Руска Загранична Црква, преживели козачки ветерани и савремени антибољшевички козачки активисти већ деценијама обележавају сећање на хероје антикомунистичке борбе, последње витезове крста у борби против антихриста.
Парастос руским козацима испред наше групе, одржао је архимандрит Јефтимије из руског манастира Лесна из Француске уз појање српских монахиња и уз саслуживање свештеника Јована Ристића из Србије и уз присуство активиста БРПАБ и ЦС. Мали помен одржан је и код спомен камена генералу Хелмуту фон Панвицу који се за време Другог светског рата толико зближио са антибољшевичким козацима да је од свештенства Руске Заграничне Цркве примио свето крштење са именом Гликерије и заједно са њима примио мученичку смрт од богоборних Стаљинових бољшевика.
Испред меморијалног камена генералу Панвицу у Лијенцу

На помену генералу Панвицу присуствовали су угледне личности антибољшевичког козаштва Евгеније Мартињук, Александар Келин и Светлана Егорова, праунука антибољшевичког атамана Татаркина.
Наша група је овом приликом посетила музеј антибољевичког козаштва, који се налази на централном тргу Лијенца, где смо имали прилику да видимо разне експонате и фотографије везане за живот козака и њихову антибољшевичку борбу на страни Немачке за време Другог светског рата.У музеју антибољшевичког козаштва у Лијенцу


КОЧЕВЈЕ

(кратак историјат ОВДЕ)

Парастос над јамом под Креном

Прве суботе, месеца јуна (ове године, 2. јуна) на Кочевском рогу, традиционално се обележава сећање на велики комунистички злочин над националним, антикомунистичким борцима Српског добровољачког корпуса, црногорских четника, руских белогардејаца и словеначких домобранаца. Наша група се поклонила јами под Креном у којој и дан данас леже неексхумирани остаци нешто мање од 20.000 жртава црвеног терора. Упалили смо свеће и положили цвеће на српска спомен обележја, а када се разишло око хиљаду Словенаца који су узели учешће у комеморацији која се сваке године обележава на државном нивоу, преосвећени владика Акакије одслужио је опело над јамом помињући «христољубивих војинов здје лежашчих, замучених от богоборцев за вјеру краља и отечество наше». Кроз кочевску шуму ширио се миомирис православног тамјана и умилно појање «Вјечнаја памјат».
За ову прилику БратсвоРПАБ је код јаме под Креном, у «српском углу» поставило ново спомен обележје светосавски крст од српске храстовине, на коме је постављено изображење добровољачког крста и оригинални шлем СДК из период Другог светског рата, уз натпис: «Мртви нисте, БРПАБ».


Спомен крст постављен овом приликом од стране БратстваРПАБ

Представници монархистичког клуба Цароставник поставили су испред српских спомен обележја две гробљанске кућице за свеће.
После молитава над кочевском јамом заорила се потресна песма српских добровољаца «Мртви нисте».
Вечан помен и вечна слава националним антикомунистичким борцима који су положили своје животе за веру, краља и отачаство.
Братство благодари преосвећеном епископу Акакију, игуманији новостјеничког манастира, мајци Ефросинији и њеним смерним монахињама на великој несебичној подршци, помоћи и учешћу у обележавању ових трагичних догађаја са пролећа 1945. године.
Памти Кочевје!
Помни Лиенц!
ПАМЈАТ ЧУВАМО, ДЕЛО НАСТАВЉАМО!

Плакат најаве ходочашћа Кочевју, 2018.


Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара