субота, 9. март 2019.

МИЛО НАГРАЂЕН НАЈПРЕСТИЖНИЈОМ ЈЕВРЕЈСКОМ НАГРАДОМ


ПРЕДСЕДНИКУ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛУ ЂУКАНОВИЋУ, У СРЕДУ 6 МАРТА, УРУЧЕНА ПРВА-ИКАДА ЕВРОПСКА ЈЕВРЕЈСКА НАГРАДА "КРАЉ ДАВИД"
Председник Црне Горе, Мило Ђукановић награђен је од стране Европске јеврејске асоцијације за заслуге "очувања јеврејског живота у Црној Гори и изградњe толерантног друштва које би требало, по угледу на Црну Гору, спровести по целом европском континенту."

Награда "Краљ Давид“ установљена је у САД 1994. године, као признaње за мушкарце и жене који активно доприносе очувању јеврејског наслеђа, посвећености америчким вредностима и јеврејском народу.
Мило Ђукановић је нагласио да у његовој "малој балканској нацији нема антисемитизма, насупрот другим земљама у Региону, као и то да антисемитизам није опасност само за Јевреје него и за целу Европу и њене суштинске вредности, посебно у време јачања десничарских покрета у Европи и свету и нескривеног антисемитизма од којег нису имуне ни најразвијеније демократије. То је цивилизацијско питање савременог човечанства и његове будућности. Ми смо мала земља са великом надом да можемо допринети заједничкој борби за изградњу бољег света". Ово је изјавио у свом обраћању након што је од председника Европске јеврејске асоцијације рабина Менахина Марголина примио прву европску верзију награде "Краљ Давид", која је овом приликом први пут представљена Европској јавности, током церемоније одржане у среду 6. марта ове године у Бриселу.
Свечана додела награде одржана је у згради Европске јеврејске асоцијације, који се налази тик уз зграду Европског савета у Бриселу, у присуству амбасадора, чланова Европског парламента и других званичника. Председник јеврејске заједнице Црне Горе и црногорски рабин Ари Еделкопф, такођер су били присутни. Еделкопф, иначе, рабин организације Чабад-Лубавич, пре нешто више од годину дана основао је први Јеврејски центар у Црној Гори.
Ђукановић је истакао да је награда "посвећена црногорском народу који је успео изградити толерантно, инклузивно и плуралистичко друштво засновано на принципима узајамног поштовања и саживота".
Јеврејска заједница у Црној Гори једна је од најмлађих на свету, званично регистрована у јулу 2011. године а чине је нешто више од 100 Јевреја, углавном настањених у главном граду Подгорици.
Крајем јануара 2012. године јеврејска заједница и црногорска влада потписали су Закон о међусобним односима (Конкордат), при чему је јудаизам признат као четврта званична религија Црне Горе. На основу овог закона од прошле године у Црној Гори се на званичном нивоу прославља Ханука, а у плану је изградња и прве синагоге.

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара