среда, 21. јул 2021.

СРПСКА КРАЉЕВСКА ВОЈСКА И МИЛИТАРИЗАЦИЈА ДРУШТВА

Извод из Цароставничког Монархистичког Начертанија

Један од приоритета Трећег краљевства биће милитаризација друштва и државе, кроз јачање социјалног положаја војне струке и њеног сталног присуства, значаја и угледа у друштву. 

У склопу реформи војне струке oформиће се основне војношколске установе за малолетну мушку децу (од 7. године) по угледу на кадетске школе Пруске краљевске и Руске царске армије. После завршеног комбинованог наставног програма из општег и војно стручног образовања и обуке, са навршених 15 година кадети постају део оружаних снага Краљевине Србије (кадетски корпуси) са наставком школовања у средњој стручној војној школи без пријемног испита, по завршетку које се промовишу у официрски кадар Краљевске војске. Поданици српске Круне који нису православне вероисповести могу досећи само до подофицирског чина.   

Служење војног рока у српској краљевској војсци биће обавезно за све мушке поданике српске Круне свих вероисповести. Служење војног рока трајало би најмање годину дана. Сваки припадник српске краљевске војске положиће заклетву у верском обреду, заклињући се Богу на верност Краљу и отаџбини. Војно свештенство ће имати статус официра, а уз верске обреде бринуће се за развијање и јачање духовних и моралних вредности припадника Краљевских одбрамбених снага, неговања војничких врлина у духу светосавља, верности Краљу и патриотизма. Посебна пажња поклањаће се изучавању и практиковању вере, која ће бити обавезна за све војнике и питомце основних, средњих и високох школских војних установа. При Краљевском генералштабу увешће се институција војног епископа који је одговоран за целокупно војно свештенство. 

Феминизација војске, тј. присутност жена у командном кадру и служењу војног рока биће одлучно суспендована. 

Официрски кадар у обновљеној краљевини постаће значајан фактор обнављања аристократије. Официри ће као део војне струке на социјалној лествици друштва бити узведени на посебан привелеговани ниво. Биће васпитани као предани монархисти и верни православци на врлинама патриотизма, високог морала, културе, војничке части, чојства и јунаштва, дисциплине, послушности, поштења, искрености, несебичности, истрајности, достојанства, племенитости и свести о потреби сталног стручног, физичког, духовног, културног и интелектуалног усавршавања. Активни официрски кор српске краљевске војске биће плански, законима и уредбама афирмисан да постане национална елита. Тај положај ће се додатно утврдити женидбама са девојкама из угледнијих породица и полазницама посебних Краљевских женских института. 

Попечитељ српских краљевских одбрамбених снага (министар одбране) за Државни савет биће биран искључиво из редова официрског кора најелитнијих генералштабних официра.

За целокупно Начертаније кликни ОВДЕ

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара