субота, 20. новембар 2021.

АРАНЂЕЛОВДАН, КАО СИМБОЛ ОТПОРА ЗЛУ

Вонмемъ! станемъ добрѣ, станемъ со страхомъ! 

Приликом погубног пада у гордост врховног анђела Луцифера (у преводу са латинског: Светлоносац, или јутарња звезда: Деница), који је постао сатана (противник Божији) и однео трећину анђела који су постали демони, св. Арханђел Михаило, сабравши све редове и војске анђела, узвикну из свег гласа: Вонмемъ! станемъ добрѣ, станемъ со страхомъ! И све небесне војске верних ангела громовито су запојале: свяат, свяат, свяат Господь Саваотъ исполнъ небо и земля славы твоея!!!
 

У борби са Сатаном и његовим демонима, верни Богу анђели су победили, Сатана је био збачен са неба. За такву оданост Св. Архангела Михаила Бог га  је поставио за Архистратига (на грчком - врховни војсковођа) Небеских сила, које су остале верне Господу. Само име Михаил на хебрејском значи „Ко је као Бог“. И само то говори колико га Света Црква поштује . Он поседује изузетну духовну снагу, која побеђује све замке ђавола.

За нас је икона Св. Арханђела Михаила, који гази сатану, симбол хришћанског оптимизма. Она нам указује да иако свет лежи у злу, зло није свемоћно. Да хришћански свет може и мора да се одупре, то је задатак свих нас. А ми верујемо и знамо да ће на крају земаљске историје зло бити побеђено, и да ће се сви људи верни Господу спасти за живот вечни у преображеном свету Царства Божијег. А један од најважнијих путева спасења је управо отпор злу.

Архистратиг небеске војске је био и остао заштитник многих национал-монархиста широм православног света, као што је знаменита румунска Легија Архангела Михаила Корнелија Кодреануа. За свога покровитеља, Архангела Михаила изабрали су руски црностотинаши са почетка двадесетог века, који су кренули путем одлучног супротстављања револуционарним силама зла, које ни ми не можемо обуздати без подршке вође анђеоске војске. На данашњи дан је 1905. године створен Савез руског народа, а 1921. године, са благословом српског патријарха Димитрија, отворен је Први Свезагранини Сабор у Сремским Карловцима, на коме је основана Руска загранична црква, нама позната као последњи бедем одбране православља и монархистичког државотворног светоназора.

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара