понедељак, 23. март 2020.

Кон тражи од Цркве да суспендује свету Тајну Причешћа



Преносимо вест:
Beograd, 23. mart 2020. Izvor: Tanjug

Kon: Očekujemo od crkve
 jasno uputstvo za pričešće

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se nikad neće postići saglasnost da li pričešće može da bude način prenošenja infekcije zbog velikog značaja pričešća u hrišćanstvu, ali da će svaki epidemiolog na to pitanje reći da je to rizik.

Kon je rekao da, ipak, očekuju od SPC i patrijarha da sveštenstvu i vernicima daju jasno uputstvo po pitanju pričešća.
"Pričešće je u hrišćanstvu izuzetno značajno i teško mi je da govorim o tome. Jasno je koje su vanredne mere propisane i da nema okupljanja više od 50 ljudi", rekao je Kon.
Kako kaže, godinama se priča o tome da li to može da bude način prenošenja infekcije.
"Nikad se tu nećemo složiti i jasno je da će svaki epidemiolog reći da je to rizik".
Navodi da je postoje neki pokušaji u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se kašičica utapa u alkohol, ali da to nije dovoljno, iako je "neuporedivo bolje nego bez ičega", dodao je Kon.

Наш коментар:
Овакве антицрквене мере могу довести до правог хаоса и прогона цркве невиђених размера као за време вештачки намерно изазване глади епидемијских размера од стране бољшевичке власти у СССР, коју су Лењинови богоборци вођени Троцким (!) 1922-23. искористили за пљачкање драгоцености светиња из храмова као наводну помоћ милионима оних који умиру од глади. Тада је свештенство и верни народ у Русији десетковано путем најбруталнијих прогона, пошто су свештеници и верници проглашени као особе које се одупиру спровођењу мера у сузбијању епидемије глади.
Лењин је цинично рекао: "Нека попови сада нахране гладне, јер они су хришћани, они су великодушни. Ако одбију, сву кривицу за глад свалићемо на њих и онда ћемо их уништити. Ако пристану - почистићемо цркве. У сваком случају опет ћемо попунити наше залихе девиза и племенитих метала."
А у другом упутству Лењин дословно каже следеће: "Управо сада и само сада, када се услед глади појављује канибализам када у зонама које је погодила глад леже хиљаде лешева ми можемо (и зато морамо) спровести одузимање црквених драгоцености са фанатичном и немилосрдном енергичношћу, не оклевајући да угушимо било који облик отпора. Баш сада ће нам огромне масе народа пружити подршку или барем неће пружити подршку онима који се супротстављају оваквим владиним мерама. Сада нам је обезбеђена победа над реакционарним црностотинашким свештенством и да тако жестоко угушимо њихов отпор, да то не забораве у наредних неколико деценија. Што више реакционарног свештенства сада будемо побили овим поводом то боље."
Троцки је наредио да се према цркви поступа са максималном окрутношћу и да се ни пред чим не стаје, укључујући и егзекуције на лицу места (без истраге и суђења), разбијање демонстрација путем бацача пламена и тортура при испитивању, а све уз помоћ казнених јединица Црвене армије. Најсуровији егзекутор ових прогона цркве била је Розалија Заклинд Земљачка која је свештенству дерала кожу са тела.



Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара