ЗАШТО "ЦАРОСТАВНИК"?


Цароставник је једна од најзначајнијих српских књига (XIV век). Њен састављач је свети архиепископ Данило II (1324-37), а садржи животописе српских краљева и архиепископа. Њен садржај је касније проширен од стране других писаца, Данилових настављача, који су је допунили биографијама потоњих владара и патријараха.

На избор имена за наш клуб утицао је садржај ове староставне и за наш народ значајне књиге. Књига Цароставник требала би бити главна читанка нашег школства и просвете. Она кроз животописе светих српских краљева и архиепископа показује да су се њихова лична благочестивост и благоустројена симфонија цркве и државе састојали из паштења за чувања истинских и непролазних небоземних вредности: верности Богу (православљу) и Самодржављу (непарламентарној монархији), тој богоблагословеној симфонији духовне и световне власти коју симболизује наш национални грб - двоглави немањићки орао.

"Тако је програм Савин оствариван кроз векове и то подједнако како од старешина Цркве тако и од старешина државе. За слуге Божје признавали су себе и једни и други, службу Богу сматрали су за своју свету и једину дужност и једни и други, и служењем Богу до издисаја надали су се задобити Царство Небесно и једни и други. Во дешњак и во левак упоредо и мирно носили су јарам свој и служили Домаћину своме. Цраква и држава – то је био један јединствени нераздељиви организам народни." Св. Николај Жички

Животописи изложени у овој књизи нису никаква утопијска теорија, него делатно проживљени путокази ка истинским вредностима којима треба да стреми наша народна душа, како би у оном свету задобила Царство Небеско, а у овом земаљско благостање, државну сувереност, очување самобитности (идентитета) и истинску слободу у Христу Богу, лишену сваког "либералног" ропства ђаволу.  

Само повратак овим вредностима може нас вратити на пут наших светих благоверних предака, пут који у живот води, једини богоугодни пут народног благоустројства и благостања кроз служење Богу и боговенчаном Краљу самодршцу.

ЦАРОСТАВНИК је авангарда свеопште реакционарне и контрареволуционарне борбе за повратак српског народа истинским вредностима БОГУ, КРАЉУ и ПОРОДИЦИ.

Кованица царо - ставник изображава свети завет национал-монархистичких прегаоца, успостављања царевине/краљевине и цара/краља.

Без Бога – ни преко прага.

Без Краља – ништа не ваља.
Без дома – судба Содома.   Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара