недеља, 12. септембар 2021.

ОБЕЛЕЖЕНА 80 ГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА СРПСКОГ ДОБРОВОЉАЧКОГ КОРПУСА

 

У Смедереву је у суботу 11. септембра, уприличено обележавање 80 годишњице оснивања Српског добровољачког корпуса. Домаћин скупа је био смедеревски историчар Славиша Перић са групом сарадника.

Манифестација је започета у смедеревској цркви Светог Ђорђа, парастосом Димитрију Љотићу и свим добровољцима погинулим у борбама, погубљеним на комунистичким и усташким стратиштима и упокојеним у емиграцији и отаџбини.

Парастосу је са свећама у рукама присуствовало шесдесетак особа, већином омладинаца који су по вјечној памјати, отпевали добровољачку песму мртвим друговима: „Мртви нисте“.


По одслуженом парастосу присутни су посетили старо смедеревско гробље где су се поклонили породичној гробници породице Љотић која се налази близу живописне средњовековне црквице Успења Пресвете Богородице. 

Постоје непотврђене гласине (као и потврде очевидаца  да је надгробна плоча шемпетерског Љотићевог гроба померене и у једном делу окрњена), да су посмртни остаци Димитрија Љотића недавно из Шемпетра при Горици (Словенија) тајно пренесени на ово место. Но ова претпоставка још мора бити проверена и потврђена.



Међу присутнима су се истицале две организоване групације, активисти Српске акције са својим знамењима и група цароставаца, препознатљива по униформисаности, бело-златним значкама на грудима и високо подигнутом свечаном пуковском заставом СДК.

Потом је уследио други део манифестације обележавања овог надасве важног националног јубилеја уприличеног у културном центру Смедерева. На истом месту, у истој сали, где се 20 година раније одиграло већ легендарно обележавање 60 годишњице оснивања СДК у организацији смедеревског музеја, чији је директор тада био такође г. Славиша Перић, лист „Нова искра“ и Удружење припадника СДК 1941-45., када су први пут после комунистичке окупације Србије јавно афирмисани Димитрије Љотић, Милан Недић и Српски добровољачки корпус, уз пригодну изложбу, говоре и добровољачке песме.

Повод за овогодишњу манифестацију у Културном центру Смедерева била је промоција књиге „Светолик Лазаревић – Луња – сегменти живота“. Промоцију је одржао историчар Славиша Перић, аутор књиге.

Излагање г. Перића било је више него занимљиво. Потрудио се да приближи и заинтересује будуће читаоце животописа великана српског националног прегалаштва, међу зборашком емиграцијом чувеног деда Луње, са мноштвом интересантних детаља, дигресија и анегдота, тако да је вероватно свако од присутних, по повратку кући, исти дан прочитао целу књигу у једном даху.

 Као илустрацију садржаја књиге навешћемо предговор аутора:

„Прича о једном од најинтригантнијих али и најконтраверзнијих чланова Збора у емиграцији је и раније требала угледати светлост дана. Она овде није приказана као класична и устаљена биографија. Са друге стране, ово није научна књига, препуна литературе и фуснота, Ово је само покушај да се читаоцу изнесу догађаји из којих се може осетити, скоро, помирисати, какав је див био  деда Луња (како је под старе дане волео да се потписује Светолик Лазаревић).

Толико истовремене љубави и поноса у једном  човеку, толико презира према непријатељима, толико опраштања саборцима... Од сиромаха до богаташа, од инжењера  до сезонског радника... Од пуке избеглице до ктитора цркве... Од оптуженог за ратне злочине до победника судског процеса... Од најцењенијег до дисидента. Пуних деведесет година живота морало је да протекне да би се све ове турбулетне епизоде окончале и легле на право место. Све то испраћено огромном енергијом појединца, неретко несхваћеног и међу својима.

Књига је омаж највећем добровољцу у последњој деценији ХХ века, Заслужио је више, многоструко. Она је и уместо воштанице на његовом гробу, далеко од Отаџбине.“

Још нешто, деда Луња је био сведок погибије Димитрија Љотића у саобраћајној несрећи 23. априла 1945. године у Словенији. Он је оставио писани запис о овом догађају, који је због кривотворења чињеница од стране појединих писаца постао највреднији историјски документ о томе. Како је он свих ових година остао необјављен, у овој књизи је приказан сажети пресек догађаја, који су претходили погибији Димитрија Љотића као и саме саобраћајне несреће из које је деда Луња као сувозач изашао као инвалид.

Словенија, 1945. ген. Мушицки. Димитрије Љотић, Б. Костић и инг Светолик Лазаревић Луња

У емиграцији 1989. др Драгојла Поповић, др Ђоко Слијепчевић и инг Светолик Лазаревић Луња

На растанку, г. Перић је предложио присутнима, што је наишло на опште одобравање, да се сви поштоваоци лика и дела Димитрија Љотића и СДК чешће, не везано за годишњице, окупљају, друже и тиме одржавају пламен зборашке идеје и борбе СДК, најавивши скору промоцију другог дела трилогије „Уме живот“.

Књигу „Светолик Лазаревић – Луња – сегменти живота“ можете купити у клупским просторијама Цароставника по цени од 500 дин.

Као свој допринос обележавању 80 годишњице оснивања СДК, Цароставник је издао посебно издање мајице "СДК команданти" коју такође можете купити у клупским просторијама илу наручити поштом по цени од 1500 дин.

carostavnik@gmail.com

 

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара