субота, 7. март 2020.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И СРПСКИ ПАТРИЈАРХ У СПЕЦИЈАЛНОЈ МИСИЈИ У САД


1-4 МАРТ 2020. ВАШИНГТОН - ЊУ ЈОРК,
ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И СРПСКИ ПАТРИЈАРХ У СПЕЦИЈАЛНОЈ МИСИЈИ У САД

Председник Србије Александар Вучић 1. марта на Конгресу AIPAC у Вашингтону је најавио отварање амбасаде Србије у Јерусалиму на коме ће бити истакнута званична застава Србије. Председник Вучић је ово рекао на Конференцији Америчко-израелског савета за јавне послове (AIPAC), на којој га је председник те организације, Беци Бернс Корн, представио као првог шефа државе са Балкана који учествују на скупу AIPAC, што су учесници поздравили аплаузом стојећи.
AIPAC, како је саопштио сам Вучић, чине људи који сублимирају сву моћ света и да AIPAC представља једну од најмоћнијих организација на свету.
Ми волимо Јевреје и радићемо на даљем унапређењу односа”, поручио је Вучић.
Председник AIPAC Корн је рекао да је Вучић допринео драматичном побољшању односа са Израелом током свог мандата, као и да је Србија имала веома специјалну улогу у историји јеврејског народа и ционистичке организације.
Подсетио је да су родитељи Теодора Херцела рођени у Београду, а и да је Србија била прва влада која је подржава Балфорову декларацију.
Вучић је подсетио да је децембра 1917.званични представник Србије Миленко Веснић, не само подржао Балфорову декларацију, већ и рекао да Јевреји немају само право на формирање државе, већ и да треба да се зове Израел.
Такође је указао да је поносан што је пре две године са председником Израела Рувеном Ривлином, када је посетио Србију, могао да отвори улицу у Београду по имену Теодора Херцела.
Подсетио је и да су преци Рабија Алкалаја живели у Београду, као и да имамо лепе синагоге и улице назване по Јеврејима.
Вучић је казао да је Србија учинила пар ствари које доказују приврженост Србије Јеврејима:
Ми смо 2016.постали једина земља у целој Европи која је донела закон о реституцији имовине жртава Холокауста, што значи да ми исплаћујемо новац јеврејским општинама и до сада смо исплатили више од 30 милиона", казао је он.


Вучић је истакао да је Србија недавно усвојила и нови предлог за Меморијални центар који служи сећању на све Јевреје које су нацисти убили у логору у Београду током Другог светског рата.
"Ја сам био и једини председник који је поводом 75-те годишњице ослобађања Аушвица ставио Жуту заставу са Давидовом звездом и натписом “Јеврејин”. То је био начин како су Немци обележавали током Другог светског рата Јевреје да би их понизили, а мој начин да кажем да је то знак поноса и да смо поносни да истакнемо ту заставу на председништву”, рекао је Вучић поздрављен уз стојећи аплауз присутних.
Вучић је истакао да на том скупу никада није било ни српског председника, нити премијера.
Он је констатовао да нико у Србији не разуме колико је важна конференција на којој је говорио, која је, истиче, вероватно, најважнији догађај на којем је био и на којем ће икада бити.
Он је рекао и да ће ово бити прилика да говори о стварним односима између Срба и Јевреја и колико су нам судбине биле једнаке у прошлости, мада се како је додао, Холокауст не може поредити ни са чим.
"Заједнички су нам били логори, а и Јасеновац је наша заједничка судбина", закључио је Вучић.
Све време заседања Конгреса, испред места одржавања, стајало је стотине демонстраната са антиизраелским паролама и палестинским заставама који осуђују израелска кршења људских права и ратне злочине над палестинским народом. Окупљени демонстранти су и против давања 3,3 милијарде долара неповратне помоћи коју САД даје Израелу, на штету америчких пореских обвезника. Учесници протеста међу којим је било и Јевреја антициониста, носили су транспарент: "AIPAC не представља америчке Јевреје".

Готово у исто време када је Председник Србије походио AIPAC, српски патријарх Иринеј и посланство СПЦ посетили су Јеврејску синагогу у Њујорку. Примио их је рабин Артур Шнајер. Рабин Шнајер је изразио радост на посети којом се продубљује сарадња са Српском Православном Црквом.
Саговорници су се подсетили на скуп светских верских великодостојника новембра 1992. године у Швајцарској, а на предлог рабина Шнајера. Том скупу присуствовао је тадашњи Патријарх српски Павле.
Рабин Шнајер је испратио патријарха Иринеја речима: „Молим се да Вам Господ подари много здравља како бисте још дуго водили Српску Цркву. Велику част сте ми учини Вашим доласком!”

Прочитајте и ово: МИЛО ЂУКАНОВИЋ НАГРАЂЕН НАЈПРЕСТИЖНИЈОМ ЈЕВРЕЈСКОМ НАГРАДОМ




Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара