понедељак, 4. октобар 2021.

ШТА СУ ПОЛИТИЧКЕ ПАРТИЈЕ?


Политичке партије су неопходан феномен у грађанском уређењу. Група становника која жели да стекне утицај и тако заштити своје интересе у представничком органу мора да се организује у партију да би предложила своје кандидате и добила већину гласова. Са тим циљем група мора да придобије јавно мњење, да води пропаганду у штампи и усмено итд. итс.

Свим овим бави се партија. Али с обзиром на то да сваки појединачни члан нације обично има своју професију и посао, да често нема времена нити је у могућности да се бави питањима партије осим партијског рада, те тако настаје класа професионалних политичара или „руководећи сталеж у несталешкој држави“. Они уводе своје кандидате у парламент, они организују јавно мњење („пуне јавности главу“, како кажу Немци), они у парламенту одлучују о државним питањима, тако да се у њиховим рукама налази целокупна државна управа.

Свака партија има своје сопствено постојање, своје сопствене интересе независне од државних. Посланик, који за то што је изабран има да захвали партији, ради у њеном интересу, а не у интересу бирача. Даје глас по диктату своје партије, а не по савести. 

Нација је потпуно немоћна да се легитимним путем ослободи од њих, будући да је њихова власт у држави као власт народних представника заштићена оружјем и законом. Стога њихова моћ може да буде збачена само народном побуном.

Преузето из црностотинашке брошуре: "Протојереј Иоан Восторгов, Что такоје монархија?", Москва, 1907. г. 

Свештеник Јован Восторгов, истакнути црностотинаш и пријатељ светог Јована Кронштадског. Убијен од бољшевика 5. септембра 1918. Руска загранична црква га прибројала збору светих новомученика руских од безбожника пострадалих, 1981. године.


Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара