петак, 8. октобар 2021.

СРПСТВО, КАО СМИСАО ЖИВОТА

 

Српство - то је смисао живота сваког правог Србина. У појму српства садржи се све оно зашто су наши преци, у мучној и тешкој борби, вековима стајали као хридине горди и несаломиви. За српску идеју, за српску мисао и за бољу судбину народа свог, наши преци су преодолевали много тешких невоља; све су савлађивали црпећи снагу из своје српске свести и свога српског уверења. Својом крвљу натапали су своје тло. У њихове душе урастао је дух српске земље, крепио је, хранио и подизао.

Српство – то је заједнички појам за све оно што је велико, лепо и плодотворно и нашој народној души, која је на чудан начин измирила у себи вечно и времено. Корен српства је у светосављу. А светосавље је остварен идеал хришћанског живота у овом свету грубих супротности и борби. Оно је још путоказ којим се иде у више, лепше и савршеније: у светосављу је српско живитно начело добило свој вечни смисао и трајну вредност.

Српство – то је патријархално монархијско начело које се састоји из три врховне вредности: Бога, Краља и Дома; оно је владавина једнога за добро читаве заједнице: оца у породици, Краља у народу, и Бога на небу и у васељени. У њему је садржан идеал верности вишем, вечном, божанском закону, који једнако важи и за Краља и за народ, а који нацији обезбеђује мир, хармонију и напредак.

Српство – то је изражени смисао нашег народа за државотворност, за рад, за савлађивање хаоса у свим облицима. Један народ који је увек имао смисао за државу и знао, да одржава у снази лествицу вредности доказује, да је у свом интимном бићу преодолео хаос и стихије разарања. Зато се појам српства поклапа са појмом реда, разборитости и смислом за позитивно.

Српство – то је идеологија херојског живота, готовост на вишу жртву, у животу остварено чојство и јунаштво. Наш народни став према свету и човеку је херојски: витештво у борби, човечност у односима после борбе, милосрђе у поступању према слабом и немоћном.

Српство – то је вођење бриге о души и задовољавању правде. Речи Јевросиме Краљевићу Марку: „Боље ти је изгубити главу, него своју огрешити душу“ – израз су народног схватања о вредности душе и о потреби залагања за правду.

Данас је српство у опасности. И као етнички појам, и као поглед на свет и као животни став. Оно је, и поред тога, срж нације, која се може обновити само онда ако сваки појединац себе буде управљао према овоме што сачињава основне компоненте српства.

ЦС

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара