среда, 22. децембар 2021.

АГРАРИЗАМ И ОРГАНСКО ДРУШТВО - II део


Видео запис другог дела предава оца Стивена Алена одржаног у Цароставнику, 1. 12. 2021. године. Први део можете погедати ОВДЕ.

Када промишљамо о препороду нације и државе, тема реаграризације Србије је за Цароставник веома важна. Национал-аграризам је саставни део наше идеолошке доктрине. Наше залагање да домаћинска поропривреда постане најзначајнија грана српске привреде није само социјално и економско питање већ и питање здраве расно-биолошке нације, питање духа и морала, јер је доказано да је примарно аграрно друштво морално супериорније од декадентног живота у граду, односно од економије утемељене на индустрији и банкарству.

Заштита и препород домаћинског сељаштва, масовни повратак селу, улагање у село, а све у циљу препорода здраве, снажне и самоодрживе српске домаћинске породице, а самим тим и целокупне привреде и икономије, свакако је најважнији допринос истинском препороду наше нације.

Процес деаграризације, индустријализације и урбанизације сељачких народа, као што је до Другог светског рата био српски народ, спроведен капитализмом и комунизмом, не само да мора бити заустављен, него се мора вратити у назад, радикалном политиком реаграризације нације. Овај повратак у назад, не значи враћање у прошлост, него повратак принципима који имају вечну вредност.

У Монархистичком Начертанију Цароставника аграризам заузима значајно место, а спомиње се у одељку: "Економија, социјална политика и реаграризација".

Циклус предавања под насловом "Национал-аграризам" започели смо предавањем православног свештеника Јужњака, оца Стивена Алена. Предавање ће представити аграристичку мисао националних прегаоца конфедералног Југа, али кроз призму православног светоназора.

Нема коментара:

Постави коментар

Цароставник задржава право не објављивања неумесних коментара